Straatkompas Utrecht

Algemene informatie

Regiobinding

Wanneer je gebruik wilt maken van de nachtopvang, een daklozenuitkering of aanspraak wilt maken op zorg binnen Utrecht, word je geregistreerd en moet je een aantal vragen beantwoorden. Om erachter te komen of je regiobinding hebt, worden je gegevens gecontroleerd door de gemeente.

Hierbij wordt gekeken naar:

  • Of en zo ja in welke gemeente je het afgelopen jaar ingeschreven hebt gestaan.
  • Aanwezigheid van een sociaal netwerk in Utrecht.
  • Reden van aanmelding in Utrecht.

Terwijl wordt bekeken of er sprake is van regiobinding heb je recht op opvang in de nachtopvang. Mocht blijken dat er geen regiobinding is, zal de hulpverlening je warm overdragen naar de juiste plek, voor de juiste hulp in de regio waar je wel binding hebt.

3-Maandenregeling LDO (Laagdrempelige Opvang)

Sinds 1 juli 2014 is de 3-maandenregeling ingegaan. Dit houdt in dat alle mensen die zich voor het eerst aanmelden in de nachtopvang en regiobinding hebben met de Utrecht maximaal 3 maanden gebruik kunnen maken van de nachtopvang.

Binnen 5 dagen na binnenkomst bij de nachtopvang moet je een afspraak hebben gemaakt met een hulpverlener (medewerker Stadsteam Herstel/ Leger des Heils-medewerker/ of eigen trajectmanager/casemanager van bijvoorbeeld Altrecht, Jellinek, Lister of de Tussenvoorziening). Hier kan het personeel van de nachtopvang je bij helpen. Vervolgens maak je samen met je begeleider een uitstroomplan. Hierin wordt beschreven wat voor uitstroomplek bij je past en welke stappen er nodig zijn om daar te komen.

Wat als een vervolgplek niet lukt binnen 3 maanden?

Dan kun je in samenwerking met je hulpverlener een aanvraag voor verlenging indienen. Deze aanvraag moet uiterlijk twee weken voor het einde van de 3 maanden bij de bindingscommissie liggen. Het antwoord op deze aanvraag mag je afwachten in de nachtopvang.

Verzekeren

Iedere Nederlander is verplicht een ziektekostenverzekering te hebben. Wanneer je niet verzekerd bent, kan het zijn dat je achteraf alsnog de premie en een boete moet betalen. Het hebben van een ziektekostenverzekering is in veel gevallen ook een voorwaarde voor zorg binnen de hulpverlening. Je trajectmanager/casemanager kan je helpen met het op de rit krijgen van je verzekering. Klik voor meer informatie over hulp hierbij, op Hulp Algemeen of Recht.

Koudweerregeling

Zodra de gevoelstemperatuur onder de 0 graden is, gaat de koudweerregeling in. Dit betekent dat ook mensen zonder regiobinding mogen slapen in de nachtopvang. Tijdens de koudweerregeling zijn de overnachtingen gratis. Voor meer informatie over wanneer deze regeling ingaat kunt je contact opnemen met de nacht-of dagopvang.

Cold weather arrangement

When temperatures drop below 0 degrees, everyone who is homeless in Utrecht can sleep indoors. Regardless of regiobinding or documentation. For more information you can check the shelters.

Aranżacja na zimną pogodę

Kiedy temperatura na dworze spada poniżej 0 stopni C rozpoczyna się tzw. reguła zimnej pogody (‘koudweerregeling’). W tym okresie także osoby, które nie są związane z gminą (nie mają ‘regiobinding’) mogą korzystać z bezpłatnych miejsc w noclegowni. Szczegółowych informacji dotyczących ‘koudweerregeling’ udzielają noclegownie i centra dzienne.

Règlement de temps froid

Si pendant un certain nombre de jours consécutifs la température apparente reste en dessous de 0 degrés, le règlement de temps froid est appliqué. Cela signifie que les gens sans liens de région ont aussi le droit de dormir dans les abris de nuit. Tout au long de l’application du règlement de temps froid le logement est gratuit. Pour plus d’informations sur le moment ou le règlement s’applique contactez les soins de jour ou de nuit.

Garantstelling voor verblijf in de nachtopvang

Een garantstelling is een garantie voor betaling van je verblijf in de nachtopvang. Het geeft echter geen garantie voor een plek in de opvang.